Intervju ob koncu leta – Nejc Poklar

Predsednik društva Nejc Poklar je ob zaključku čudnega leta 2020 predstavil aktualno situacijo v klubu, ocenil predstave članske ekipe v prvem delu sezone ter podrobneje opisal trenutno stanje v mlajših selekcijah.

 

Začnemo kar pri trenutno najbolj aktualnem vprašanju v svetu (športa) – kakšna je situacija v društvu glede na epidemijo koronavirusa? Kako se klub spopada z izzivi, ki jih epidemija prinaša?

Epidemija koronavirusa je klubu prinesla kar veliko nepričakovanih in povsem novih izzivov. Po spomladanskem prvem valu smo se na drugi, jesenski val dobro pripravili, vendar je vseeno marsikateri izziv predstavljal neplaniran problem.

Če smo po eni strani zelo veseli, da nam je omogočeno izvajati našo dejavnost – igranje tekem članske ekipe -, smo po drugi strani zelo žalostni ter zaskrbljeni, ker ne moremo opravljati našega poslanstva – treniranje mlajših selekcij.

Največji izziv pri članski ekipi je zagotavljanje varnega in zdravega delovnega okolja. Z rednimi tedenskimi hitrimi testi opravljamo nadzor nad okužbami v ekipi. Veliko tukaj postorijo tudi igralci in strokovni štab, ki se odpovejo marsikateri zasebni stvari za to, da ohranjamo virus izven naše sredine.

Zelo problematični so (bili) tudi dolgi premori med tekmami, ki jih poizkušamo izkoristit predvsem za uigravanje. In pa seveda zelo pogrešamo na tekmah naše zveste navijače, ki so zelo pomemben dejavnik pri dobrih rezultatih.

V mlajših selekcijah predstavlja največji izziv, kako sedaj, ko skupinski treningi v dvorani niso dovoljeni, animirati in ohraniti stike z našimi mladimi fanti. Z manjšo reorganizacijo in spremenjenim sistemom treninga poizkušamo še naprej, kolikor je pač mogoče, le-to delati.

 

Še eno od največkrat postavljenih vprašanj – kako društvo trenutno finančno stoji? Pri mnogih športnih organizacijah je prišlo do pomanjkanja sredstev, kako je s tem pri nas?

Podobno kot v veliki večini športnih klubov je tudi pri nas čutiti izpad finančnih sredstev, predvsem iz naslova sponzorstev in pa iz naslova direktnih prihodkov (npr. vstopnina za tekme).

Že celotno leto 2020 imamo probleme z obnavljanjem sponzorskih pogodb ter pridobivanjem novih pokroviteljev, kar je sicer v današnjih časih pričakovano in razumljivo. Iz srca bi se rad zahvalil vsem, ki so nam stali in nam še stojijo ob strani, saj je podpora v tej situaciji še toliko bolj potrebna in cenjena. Ponosni smo, da smo z veliko večino pokroviteljev razvili pravi partnerski odnos, v katerem pridobivata obe strani.

Vsekakor pa bi bili zelo veseli še kakšnega novega podpornika, ki bi v sodelovanju z našim društvom videl priložnost vlagati v lokalno športno okolje ter v zdrav in stabilen kolektiv. Želimo in pričakujemo, da bi v prihodnje še večjo vlogo pri temu odigrala Mestna občina Koper, ki bi lahko glede na resnost situacije v športnih organizacijah, le-tem neposredno ter tudi posredno finančno izdatneje pomagala.

Na kratko lahko rečem, da finančno stanje ni rožnato, je pa zaenkrat stabilno, in vso našo energijo ter trud vlagamo v to, da tako ostane.

 

Kakšna so pričakovanja na tem področju v letu 2021?

V klubu pričakujemo, vsaj v prvi polovici leta 2021, podobno situacijo kot je bila v letu 2020, torej veliko izzivov vezanih predvsem na koronavirus. Zavedamo se, da nas čaka še eno leto borbe na vseh področjih, da zagotovimo nadaljnjo stabilnost društva. 

Seveda pa je situacija enaka za vse, zato je zelo pomembno, da jo poizkušamo izkoristiti sebi v prid ter v tem procesu tudi rasti kot klub in priti iz nje močnejši.

 

ČLANSKA EKIPA

Članska ekipa je opravila s prvim delom prvenstva. Kako bi ocenil trenutno igro v tem obdobju ter trenutno stanje na lestvici (7. mesto)? Bi pozitivno ali negativno lahko izpostavil tudi kakšnega posameznika?

Na splošno bi ocenil igro članske ekipe v prvem delu kot pričakovano ter zadovoljivo. Videlo se je, da je kar nekaj igralcev, ki so bili predvideni za nosilce, novih, temu primerno je tudi potreben določen čas, da se celotna ekipa poveže in začuti. Na nekaterih tekmah, ki smo jih odigrali na res zelo visokem nivoju, se je že videlo, da ima ekipa velik potencial. Žal pa je bilo tudi par tekem, na katerih smo, iskreno, razočarali. Verjamem pa, da bo s časom več dobrih tekem in da bomo slabe pustili za sabo.

Po drugi strani je stanje na lestvici lahko malo zavajajoče, saj razen Trebnjega nobena ekipa ni odigrala vseh planiranih tekem. Ker je možno osvojiti še kar nekaj “zaostalih” točk, je kakršno koli oceno sedaj nehvaležno podajat. Pomembno je, da imamo zaenkrat vse v svojih rokah, saj nas matematika drži v igri za visoka mesta, kar pa bo seveda potrebno potrditi na igrišču.

Posameznikov ne bi izpostavljal, ker je edino pomemben rezultat ekipe. Če je ekipa dobra, so posledično tudi posamezniki dobri. Vsak igralec točno ve, kaj je v tem obdobju naredil dobro in kaj je potrebno še popravit. Mogoče lahko omenim le, da imamo v ekipi trenutno prvega strelca lige (Tine Poklar), vem pa, da bi tudi on raje imel kakšno točko več na računu v zameno za kakšen zadetek.

 

Kakšni so načrti oz. kakšne so tekmovalne želje za spomladanski del prvenstva?

Želje so v prvi vrsti povezane s tem, da se bo prvenstvo nemoteno nadaljevalo in da bomo še naprej imeli možnost igrat. Tekmovalno si želimo videti rast in napredek ekipe kot celote ter potrditi naše ambicije po zgornjem delu lestvice.

 

Kadrovanje za naslednjo sezono?

Tudi o kadrovanju je trenutno zelo nehvaležno govoriti, predvsem o prihodih ter odhodih igralcev. Načeloma je jedro ekipe dolgoročno vezano na klub, v večini se bomo koncentrirali predvsem na nove dogovore s fanti, ki jim po tej sezoni poteče pogodba.

 

MLAJŠE SELEKCIJE

Kot si že uvodoma povedal, v mlajših selekcijah trenutno ni možno izvajanje skupinskih treningov “v živo” ter, da se je klub drugače organiziral. Lahko malo bolj podrobno opišeš trenutni trenažni proces pri mlajših fantih?

Po mojih informacijah smo eden redkih klubov v koprski občini, ki kljub prepovedi treningov “v živo” nismo prekinili z izvajanjem dejavnosti pri mlajših selekcijah. Pri našem razmišljanju gre predvsem za to, da bi radi zagotovili otrokom, da ostanejo v stiku z rokometom, svojim trenerjem ter svojimi soigralci.

Poleg individualnih treningov, ki jih trenerji pošiljajo svojim mladim igralcem, smo pričeli z aktivnostmi tudi na spletu, kjer si z različnimi orodji (Zoom, aplikacije za rokomet) pomagamo pri izvajanju treningov ter drugih dejavnosti. Pripravili smo, po mojem mnenju, zelo zanimive vsebine – od različnih vadb do teoretičnih predavanj, kvizov na temo rokometa, med otroci najbolj priljubljena pa so bila srečanja s slovenskimi rokometnimi rezprezentani (Bombač, Mačkovšek, Makuc, …), ki so si z veseljem vzeli čas za najrazličnejša vprašanja naših mladih fantov.

Zavedamo se, da je sistem daleč od idealnega ter da imajo otroci dovolj tovrstnih aktivnosti že v šoli, vendar se bomo vseeno še naprej trudili, da kar najbolje izkoristimo ter preživimo to obdobje, ki se bo enkrat moralo končati.

 

Kaj to pomeni za naprej?

Kot rečeno, v klubu se bomo s pomočjo trenerjev za mlajše selekcije, od katerih situacija zahteva tudi veliko prilagajanja, trudili še naprej izvajati aktivnosti na način, kateri je pač v danem trenutku dovoljen. Takoj, ko se bodo ukrepi začeli sproščat ter bo možen postopen prehod nazaj na “normalen” način treninga, bomo to seveda izkoristili, vse to v upanju, da se bo velika večina fantov vrnila na treninge in tekme.

 

SREČNO, ZDRAVO IN USPEŠNO 2021

Bi za konec še kaj dodal?

Vsem ljudem v društvu, okoli društva, vsem navijačem, vsem prijateljem društva, vsem podpornikom in partnerjem bi rad v imenu društva zaželel srečno, zdravo in uspešno novo leto. Verjamem, da je največja želja vseh, da se čim prej spet vidimo na tekmah in da gremo skupaj novim zmagam naproti – #zmagujemoskupaj.