BOJAN ČOTAR – INTERVJU OB KONCU SEZONE

Trener Bojan Čotar je na polovici letošnje sezone prevzel položaj trenerja članske ekipe RD Koper. Po zaključku članskega tekmovanja smo se z njim pogovorili o različnih tematikah, med drugim o življenju ob morju, delovanju v društvu, letošnji sezoni in še veliko več.

 

Gospod Čotar, kako ste?

Ma jaz sem vedno tak veseljak in se poskusim zmeraj počutiti dobro, tudi če ni. Gledam na vse stvari pozitivno.

 

Kako poteka življenje na Obali? Ste se že navadili nanj?

Ni se težko navaditi na življenje na Obali. Že od mladih let sem navdušen nad morjem, zmeraj mi je bila želja tudi živeti ob njem. Zdej sem to izkoristil in uživam tle (smeh).

 

Kakšna je razlika med življenjem tukaj in življenjem v Ljubljani?

Kvaliteta življenja je boljša tukaj. Mislim, da je tukaj vse bolj sproščeno – nimaš občutka, da moraš cel čas noret, hitet in delati stvari na silo – je veliko bolj umirjeno. Neprimerljivo bolj uživam v teh sprehodih ob morju. Spiti kavo ob morju, kadarkoli si to poželiš, je neprecenljivo.

 

Kakšno oceno, od 1 do 10, bi dali drugemu delu letošnje sezone?

7,5. Sezona je bila dobra, ampak moram biti iskren, da sem pričakoval mogoče še kaj več od tega kar je bilo.

 

Kako ste zadovoljni s predstavami igralskega kadra?

Kar nekaj posameznikov je naredilo korak naprej. Od določenih sem pričakoval, da bodo pokazali še več kolikor so, saj imajo za slednje vse potrebne kvalitete.

 

Mislite, da potrebuje igralski kader malo več časa, da se navadi na vaš sistem igre?

Sigurno. To je znana stvar. Pri vsakem delu rabiš čas. Tako je tudi pri športu. Malo se je poznalo to, da sem prvič v takšni situaciji, da sem prišel na polovici sezone. Tudi, če misliš, da kader zelo dobro poznaš – pride tekma in vidiš, da to še ni to. Zame je čas zelo pomembna stvar. Zato si tudi zavedam, da je naša kvalitetna ekipa v tem trenutku sposobna pokazati še veliko več, kot je do sedaj.

 

Vemo, da je rokomet kolektivna igra; ampak bi vseeno izpostavil določene igralce, ki so najbolj napredovali v letošnji sezoni?

Kot ste že lepo rekli – to je kolektivna igra. Jaz ne bi rad nobenega izpostavil. Velika večina je naredila korak naprej. To me veseli in je zame obenem izziv, da lahko naredijo še veliko več, saj imajo vse potrebne kvalitete. Vse v moji moči bom storil, da bi ta korak naredili že naslednjo sezono.

 

Katera tekma v letošnji sezoni vam je ostala najbolj v spominu?

Mogoče je malo čudno, ampak meni ostanejo v spomine tiste tekme, ki sem jih na žalost izgubil, pa sem bil prepričan, da bo bilo drugače. Najbolj sta mi v spominu tekmi z Ribnico in Mariborom.

 

A katera zmaga vam je ostala najbolj v spominu?

Zmaga je zmaga. Vsaka zmaga ti ostane v spominu. Nikakor pa mi ne grede iz spomina tekme, kjer sem zgubil, a ne bi smel.

 

Kakšen rokomet lahko pričakujemo jeseni na Bonifiki? Lahko pričakujemo spremembe?

Ostajam zvest hitremu in kombinatornemu rokometu. V drugem delu smo na tekmah tudi to pokazali in z lahkoto dosegli čez 30 zadetkov. Izboljšal pa bi še ta atraktiven rokomet. Jaz verjamem, da bo to še z določenimi popravki in dodatki veliko boljše.

 

Igralci se kmalu odpravljajo na počitnice. So dobili kakšne dolžnosti, ki se jih bodo morali držati?

Ja, absolutno. Tukaj moram izpostaviti moj zelo dober strokovni štab, s katerim sem zelo zadovoljen. Za vsakega posameznika smo skupaj sestavili programe, ki jih bodo morali izvajati.

 

Ali ti je uprava dala proste roke pri izbiri kadra za naslednjo sezono?

Seveda imam jaz zadnjo besedo pri igralskem kadru, saj odgovorjam za rezultat. Sigurno bo prišlo do sprememb v igralskem kadru in vendar smo previdni, da bomo mesta zapolnili s pravimi igralci.

 

Za nami je tudi izjemen uspeh mladincev, ki so postali državni prvaki. Kaj menite o tem?

To je dokaz, da trenerji v mlajših selekcijah dobro delajo. V mladinski generaciji imamo kar nekaj izvrstnih igralcev, ki so že vključeni v članske tekme. S tem naslovom pa so dokazali, da si v naslednji sezoni zaslužijo še več priložnosti. Vsak klub sanja, da ima čim več domačih igralcev – to je največja vrednost. Gledalci se potem tudi lažje identificirajo z domačim kadrom. Jaz si seveda želim, da bi vsako leto imeli takšne generacije.

 

Kaj praviš o našem »sedmem igralcu« – Dvanajstih Kopra?

Jaz sem navdušen. To so res uni pravi navijači, ki so v dobrem in slabem z ekipo in znajo oceniti, da se ekipa bori, ne glede na rezultat. Porazi seveda prihajajo, ampak igralcem nikakor nismo mogli očitat, da si zmage niso želeli. Dvanajsti znajo to razbrat in posledično jih tudi stalno spodbujat.

 

Imaš mogoče kakšno sporočilo za vsa rumeno-modra srca?

Seveda. Da prihajajo spodbujat fante v čim večjem številu. Šport je pač tak, da se trudiš in treniraš in ko pride tekma bi rad pokazal tisto kaj delaš in seveda si vsak želi, da je to pred čim večjem številu gledalcev. Več, ko jih je, je igralcem potem lažje.

 

Vemo, da je zgodaj za to vprašanje, ampak imaš morda že kakšne cilje za naslednjo sezono – na in izven parketa?

Želim si delati na domačem kadru, domačih igralcih in da se jim ponudi priložnosti in seveda si želim narediti korak naprej na lestvici.

 

Za konec, kakšne imate načrte za poletje; boste odšli kam na počitnice?

Seveda, na morje grem (smeh). Grem na dopust in ko sem tam, se poskušam čim bolj izklopiti.

 

#ZMAGUJEMOSKUPAJ