INTERVJU: BORIS LISICA

Boris Lisica je novopečeni trener članske ekipe Rokometnega društva Koper. Ob njegovem prihodu smo izkoristili priložnost, ter se z njim pogovorili o različnih tematikah, ki ga bodo še prede začetkom sezone približale rumeno-modrim srcem.

Zdravo Boris. Se lahko predstavite? 
Seveda, sem Boris Lisica, rokometni trener, predhodno pa tudi igralec. Prihajam iz hrvaške Dalmacije, natančneje iz Splita. Z 20. leti sem prišel v Umag, kjer sem začel svojo profesionalno rokometno kariero. Po vojni sem šel v Italijo, kjer sem se nekaj let udejstvoval kot trener. Sledila je vrnitev z družino v Umagu kjer sem bil sprva dejaven kot trener mlajših selekcij. Zadnjih deset let pa sem bil trener članske ekipe RK Umag.

Kako ste? 
Zelo dobro, saj sem tu z prijatelji in dobrimi ljudmi. Seveda, pa sem vedel kam prihajam.

Kakšna je razlika med rokometom v Kopru in v Umagu?
Sprva to, da se v obeh mestih igra dober rokomet, zaradi slednjega dejstva sem tudi jaz prišel v Umag, ter tam tudi ostal. Žal nam je v Umagu ostala le tradicija – infrastruktura pa je dva koraka nazaj. Tu pa greste dalje, kar mene kot trenerja najbolj zanima. Pogoji in infrastruktura za samo delo so tukaj odlični. 

Kako ste zadovoljni s predstavami igralskega kadra?
Veliko igralcev sem že od prej poznal, saj smo se srečevali na različnih tekmah slovenske in hrvaške reprezentance. Seveda jih morem podrobno spoznati, saj jih sedaj poznam le preko prijateljskih tekem. Druga plat je pa iz strokovnega vidika, kjer je potrebno ekipo prevzeti in definirati. Eden od ciljev tu je razvijati mlade, saj ima Koper izjemno šolo rokometa in je razvoj tega segmenta za društvo najpomembnejši.

Mislite, da potrebuje igralski kader malo več časa, da se navadi na vaš sistem igre?
To bomo še videli. Za sedaj, po mojih izkušnjah, menim, da ne bo potrebno veliko, saj imate že sedaj super podlago za igro.

Ali vam je uprava dala proste roke pri izbiri kadra za naslednjo sezono?
Nikamor se ne mudi. Nekateri bodo odšli, mi pa bomo videli z upravo glede pomanjkanja moči in kako bomo le to uredili in izboljšali.

Kaj pravite o našem »sedmem igralcu« – Dvanajstih Kopra?
Če imate tradicijo, imate tudi navijače kateri razumejo rokomet in jim je v veselje prihajati na tekme. To je vedno super stvar, saj so oni z igralci na igrišču – so njihova podpora. Menim, da jim bo to zelo pomagalo na igrišču. Sploh pa navijači, ki se spoznajo in imajo radi rokomet.

Vemo, da je zgodaj za to vprašanje, ampak imate morda že kakšne cilje za naslednjo sezono – na in izven parketa?
Želim dati neko novo znanje in predstaviti mojo vizijo igre, ter obenem zadovoljitvi vse kriterije. Želim, da imamo izvrstno obrambo ter tudi natančen napad, kar je najpomembnejše za dober klub. Sicer se v teoriji sliši lahko, vendar v praksi je to veliko težje doseči. Moj osebni cilj je, da zgradim dobro ekipo in da moja filozofija uspe.

Katera področja bodo predstavljala največje izzive v naslednji sezoni?
Kakor sem že rekel – najpomembneje se mi zdi začeti pri obrambi, da bi pa klub bil dober moreš zadovoljit vse segmente – obrambo, tranzicijo in napad.

Imaš kakšno sporočilo za navijače RD Kopra?
Navijači, ki poznajo rokomet vedno zahtevajo veliko, zato bomo vedno dali 100 % od sebe, da zadovoljimo njihove zahteve. Obenem pa, da vedno dihamo skupaj in z njimi kot sedmim igralcem pridemo do tega, da ustvarimo kohezijo med nami in, da začutijo moje delo ter moj način dela.

 

#ZmagujemoSkupaj