Intervju s predsednikom: Nejc Poklar

Ob koncu leta smo se spet pogovarjali s predsednikom društva Nejcem Poklarjem, ki je ocenil delo in napredek v iztekajočem se letu ter predstavil plane za leto 2022.

 

Nejc, kako bi na splošno ocenil delovanje na organizacijskem področju društva v letu 2021?

Večina organizacijskih procesov in sistemov je dobro postavljenih in primerljivih z najboljšimi klubi v državi in širše, zato se zelo trudimo, da držimo nivo pogojev na visoki ravni ter seveda poskušamo kje še dodatno napredovati.

Tudi v letu 2021 smo sicer v društvu organizacijsko naredili par korakov naprej, predvsem na kadrovskem področju v članski ekipi ter pri mlajših selekcijah, kjer smo okrepili strokovni del ekip. Seveda bo potrebno še nekaj časa za opazen napredek, se pa prvi pozitivni rezultati že kažejo.

Žal še vedno naše delo kar močno zaznamuje korona in ukrepi povezani z njo, saj marsikatera naša ideja, ki bi zagotovo prinesla dodaten napredek, v tem obdobju ni izvedljiva. 

Velika želja v društvu je, da dvignemo nivo organizacije tekem članske ekipe na podobno raven kot je bila pred korono, ko je bilo poleg rokometa tudi veliko spremljevalnega programa ter je bil to dogodek za vso družino. S tem bi si spet želeli privabiti večje število gledalcev ter v bližnji prihodnosti, upamo da, spet napolniti Areno Bonifika.

Želja je tudi, da bi lahko na svojem Facebook in Youtube kanalu prenašali tudi domače tekme mlajših selekcij, ter tako ponujali ogled tekem navijačem in podpornikom naših mladih rokometašev, ki ne morejo fiizično v dvorano.

 

Omenil si korono – kako vplivajo ukrepi na samo delovanje društva?

Kot v vseh organizacijah, tako v športu kot tudi na drugih področjih, je še vedno veliko izzivov povezanih predvsem s korono, s čimer se je pač potrebno spoprijet. 

Pri mlajših selekcijah je vpliv korone najbolj viden na treningih, ko iz tedna v teden veliko število fantov manjka zaradi predpisanih preventivnih karanten, veliko število tekem se zato tudi prestavlja, vse skupaj pa moti trenažni proces in igralski napredek. Seveda, pa je dosti bolj pozitivno dejstvo, da se za razliko od lanskega leta, ko so v tem obdobju selekcije trenirale preko “Zooma”, treningi ne ustavljajo in so fantje vsakodnevno v Areni Bonifika.

V članski ekipi, kjer imamo skoraj 100% precepljenost, takih situacij zaenkrat ni bilo, je pa opazen vpliv korona ukrepov predvsem na tekmah, kjer zaradi različnih razlogov število gledalcev ni tako visoko kot v prejšnjih letih. Spet pa je dosti bolj pozitivni in edino pomembno to, da za razliko z lansko sezono, ko žal na tekmah nismo mogli imet gledalcev, so letos naši zvesti navijači lahko z nami v dvorani ter nas podpirajo in nam pomagajo do dobrih rezultatov.

 

Verjetno vse skupaj vpliva tudi na finančno plat delovanja – kakšna je tukaj situacija in kakšne so želje oz. pričakovanja v novem letu?

Tudi s finančnega vidika je za nami težko in zelo zahtevno leto, katerega smo z veliko vloženega truda, energije ter kreativnosti uspešno zaključili. Seveda nam ne bi uspelo brez naših zvestih partnerjev in pokroviteljev, ki nam v tem težkem času stojijo ob strani ter nas podpirajo pri našem delovanju, za kar smo zelo, zelo hvaležni.

Kratka ocena finančnega stanja društva je podobna kot konec lanskega leta – situacija ni rožnata, je pa zaenkrat stabilna ter pod kontrolo.

Čeprav razumemo dejstvo, da se večina podjetij spopada s podobnimi težavami ter se bori za svoj uspeh ali celo obstoj, bi si želeli, da bi še kdo našel v sodelovanju z RD Koper nek višji namen oz. smisel, ter nam tako pomagal do boljšega delovanja in posledično boljših rezultatov.

Katera področja so še predstavljala največje izzive v končanem letu?

Izzivov je kar veliko in na tem mestu preveč, da bi vse našteval. Bi pa izpostavil predvsem enega, ki ga relativno uspešno rešujemo, vendar na dolgi rok sigurno ni vzdržno delovati na tak način.

V letošnji sezoni smo zaradi prenove osnovne šole na Škofijah ostali brez terminov v Športni dvorani Burja, ki so jih uporabljale predvsem selekcije v mlajših kategorijah. Žal imamo zato veliko prostorsko stisko v dvorani Bonifika, saj se tam med tednom vrstimo trije različni klubi. Z veliko dobre volje trenerjev vseh treh klubov, zaposlenih v dvorani, staršev naših otrok in drugih vpletenih situacijo zaenkrat dokaj uspešno rešujemo, je pa treniranje v takih pogojih žal daleč od idealnega in na dolgi rok neproduktivno. Hvala tudi rokometnemu klubu iz Hrpelj, ki večkrat tedensko gosti našo mladinsko ekipo, da se tako sprosti kakšen dodaten termin v Bonifiki.

 

Kakšna je ocena prvega dela sezone članske ekipe v 1. NLB ligi?

Prvo polovico sezone članske ekipe bi lahko razdelili na dva dela, in sicer prvi neuspešen del sedmih tekem, ko smo objektivno gledano imeli zelo težek razpored, ter drugi, uspešen del, ko smo dosegli kar pet zmag na šestih tekmah.

Žal je zaradi slabšega začetka, predvsem slabše, nekonkretne igre ter posledično negativnih rezultatov, prišlo do menjave trenerja, kjer bo z januarjem Uroša Rapotca zamenjal Bojan Čotar. Verjamemo, da bo ekipa pozitivno reagirala na omenjeno menjavo ter da bodo igralci s svojimi igrami v drugem delu dokazali, da si s svojo kvaliteto zaslužijo igrat v rumeno-modrem dresu.

Najpomembnejše je dejstvo, da smo po koncu prvega dela še vedno v enakovrednem položaju za borbo za mesta, ki smo si jih kot cilj postavili pred začetkom sezone. Iz tega tudi črpamo optimizem za uspešen drugi del, ko moramo nadaljevati tako kot smo leto končali ter že takoj na začetku pokazati podobne predstave kot na zadnjih tekmah v letu 2021.

Splošna ocena bi tako bila, da ekipa v prvem delu ni funkcionirala na najvišjem nivoju, zato imamo še veliko prostora za napredek v drugem delu, v katerem imamo vse možnosti za dosego pred sezono postavljenih ciljev.

 

Omenil si menjavo trenerja – kakšna so pričakovanja za novega trenerja in kakšni so cilji za drugi del sezone?

Kot sem omenil, je konec novembra prišlo do sporazumne prekinitve pogodbe z Urošem, kateremu bi se ob tej priložnosti še enkrat rad zahvalil za njegov doprinos klubu v vlogi članskega trenerja v zadnjih štirih sezonah. Razlogi za prekinitev sodelovanja so nekoliko bolj kompleksni, je pa na to to sigurno vplivalo tudi veliko objektivnih stvari (poškodbe, razpored, …), katere se zelo težko predvidi ampak so žal sestavni del športa.

V Bojanu verjamemo, da smo dobili vrhunskega trenerja, ki bo s svojim rokometnim znanjem, izkušnjami ter človeškimi vrednotami znal potegniti iz igralcev njihov maksimum ter dvigniti letvico še višje, kot je bila postavljena do sedaj. 

Zato tudi cilji, ki smo si jih zadali pred sezono, torej enakovredna borba za mesta, ki vodijo v evropske pokale, ostajajo nespremenjeni, še toliko bolj, če upoštevamo dejstvo, da smo trenutno na lestvici le štiri točke oddaljeni od tretje uvrščenega Gorenja iz Velenja. Seveda pa moramo svojo kvaliteto in svoje ambicije pokazati predvsem na igrišču.

Kaj pa plani za prihodnost glede igralskega kadra?

O planih za igralski kader je trenutno nehvaležno govoriti, saj bo novi trener potreboval nekaj časa, da spozna ekipo in posameznike ter bomo tudi na podlagi predvsem njegovega mnenja razvijali strategijo odhodov in prihodov v prihodnje oz. strategijo sestave ekipe za prihodnjo sezono.

Vsekakor za zimski prestopni rok ne načrtujemo nobenih dejavnosti na tem področju, čeprav obstaja za nekatere naše igralce kar nekaj zanimanja drugih klubov, na kar pa trenutno ne bomo reagirali. S to ekipo, ki je predvsem v zadnjih tekmah dokazala, da ima kvaliteto in karakter, ohranjamo še vedno najvišje ambicije.

 

Kakšno je trenutno stanje pri mlajših selekcijah?

Stanje v mlajših selekcijah našega društva lahko ocenimo kot zelo dobro, saj imamo tako številčno kot kvalitetno izredno lepo popolnjene ekipe.

Poleg že omenjene krepitve trenerske ekipe, nas še posebej razveseljuje dejstvo, da se je velika večina otrok, po lanski turbulenti sezoni z več prekinitvami, vrnila nazaj na treninge. Skupno število mladih igralcev je tako že na nivoju predkoronskih sezon, v smeri širjenja selekcij pa moramo tudi nadaljevati. Kot zanimivost lahko povem, da imamo verjetno edini v Sloveniji v kategoriji kadetov kar dve ekipi, kar predstavlja velik kapital za prihodnost.

Seveda obstaja tudi na tem področju še veliko prostora za napredek, vendar sem sam mnenja, da so mladinski pogon ter pogoji in okvirji v katerih trenutno delujemo primerljivi z najboljšimi v državi in da bomo slej ali prej začeli zbirati vrhunske rezultate tudi na tem področju.

 

Kakšni so plani v novem letu glede mlajših selekcij?

Z letom 2022 upamo predvsem na izboljšanje stanja s korono, ki upočasnjuje napredek ter v mnogočem omejuje delovanje pogona.

Velik minus v tem pogledu je recimo (ne)udeležba na mednarodnih turnirjih, ki so v predkoronskem času predstavljali enega od vrhuncev sezone, sedaj pa je zelo težko odhod na tak dogodek sploh organizirat. Zato si vsi v društvu želimo, da bi to bilo kmalu spet mogoče in da bi se stvari normalizirale.

Sicer pa bo še naprej glavni poudarek na izvajanju strategije razvoja igralcev ter izboljševanju pogojev za trening, za kar verjamemo, da je edina pot k dolgoročnem in stabilnem delovanju kluba .

 

Je za konec še kaj takega kar bi rad povedal?

Seveda, rad bi se iskreno zahvalil vsem, ki nas podpirajo, nam pomagajo ali kako drugače spodbujajo; vsem zaposlenim v društvu za dobro in zavzeto delo; vsem partnerjem in pokroviteljem za neomajno podporo, ki zagotavlja stabilnost kluba; vsem podpornikom in prijateljem kluba, ki z veseljem priskočijo na pomoč, ko le-to potrebujemo; ter seveda vsem navijačem, ki nam stojijo ob strani tudi ko situacija ni najboljša. Obljubim lahko, da se bomo še naprej trudili biti klub na katerega smo vsi ponosni.

Za konec pa bi rad še vsem zaželel srečno, zdravo in uspešno novo leto.

Forza Koper!