INTERVJU: UROŠ ČUK

Mesec januar je vselej namenjen pripravam članske ekipe na drugi del sezone, ki se bo pričel 4. februarja, ko bomo gostovali v gosteh pri RK SVIŠ Ivančna gorica. Slednje obdobje smo izkoristili za pogovor s trenerjem mladinske ekipe Urošom Čukom, ki ima letos obenem tudi večjo vlogo v članski kategoriji.

 

Lani ste z mladinci postali državni prvaki. Kakšni so občutki dandanes? Se še vedno redno spominjate dvig lovorike?

Lanska sezona je bila zelo uspešna. Vedeli smo, da imamo zelo dobro ekipo in da lahko naredimo dober rezultat. Vstopali smo z mentaliteto “tekmo po tekmo” in mislim, da nas je ekipni duh pripeljal do tega, da smo prvenstvo na koncu tudi osvojili. Kar je lepa nagrada tem fantom za vložen trud v zadnjih letih. Vsako toliko se še s fanti pomenimo o kakšni anekdoti in se skupaj nasmejimo.

 

Mladinska selekcija je bila deležna kar nekaj sprememb v letošnji sezoni. Kako to vpliva na stanje v ekipi?

Letos so bile spremembe, da. Z mladinskimi kategorijami so končali trije igralci (Makuc, Stančič, Atanasov), ki so bili lani pomemben del mladinske ekipe. Na žalost moramo tukaj še izpostaviti poškodbo Andreja Makovca, ki ga praktično ne bo celo sezono in se njegova odsotnost letos najbolj pozna, ter Samo Černe, ki je prenehal z igranjem rokometa. Ekipa je prenovljena. Prišli so kadeti, ki so letos prvič z mladinci in ki potrebujejo še nekaj težkih treningov in tekem, da naredijo ta korak, ki je potreben za igranje v članski ekipi.

 

Kakšni so cilji mladinske ekipe v drugem delu letošnje sezone?

Cilji so takšni kot na začetku sezone. Poskusiti pripraviti igralce, da bodo lahko enkrat igrali na najvišjem nivoju – v članski kategoriji. Kar se tiče ekipnih rezultatov pa – glede na to, da nimamo skupnih treningov in da se dejansko dobivamo le na tekmah – je da poskusimo enakovredne nasprotnike premagati in dobivati izkušnje na tekmah.

 

 

Poleg tega, da delujete v mladinski ekipi, imate letos tudi večjo funkcijo v članski ekipi. Kakšni so občutki?

Sigurno je to velika odgovornost in velika čast. Že prej smo z Bojanom (Čotarjem) veliko sodelovali. Žal meni služba ne dopušča, da bi bil 100-odstoten pri delu, tako kot si bi jaz želel. Vzdušje je super. S fanti se dobro razumemo; z Nejcem (Poklarjem) dobro sodelujemo. Mislim, da treningi in tekme potekajo tako, kot smo si zamislili.

 

Ste zadovoljni s trenutnimi januarskimi pripravami?

Smo. Vsekakor je težji del priprav na prvenstvo v januarju nekaj standardnega. Zdej nas čaka še par prijateljskih tekem, da “izpilimo” formo in da smo pripravljeni na prvo člansko tekmo.

 

V sklopu priprav vas čakajo še številne prijateljske tekme. Koliko so slednje pomembne za pripravo ekipe na drugi del sezone?

Te tekme so neka specifika. Na vsaki tekmi imamo določene naloge, katere se poskušamo držati. Izbirali smo nasprotnike tako, da lahko stopnjujemo formo – kondicijsko in nato fizično. Tako da smo do prve tekme ponovno na nivoju s katerim smo zaključili leto.

 

Ekipa si je proti koncu leta priborila kar nekaj nizov zaporednih zmag. Kaj se je spremenilo napram slabšem uvodu v sezono?

Na to vprašanje sem si zadal poiskati odgovor že velikokrat, vendar še danes ne poznam odgovora. Z Nejcem nisva kaj dosti spremenila. Fantom sva povedala kakšno odgovornost nosijo, da dejansko smo bili po petih tekmah še brez zmage in da je sigurno njihova kakovost drugačna od slike na rokometnem parketu. Fantje so sprejeli to vlogo, da bodo dali vse od sebe in da popravijo ta niz. S tekmo v Novem mestu smo to fantastično otvorili in potem je šlo le na boljše. Tukaj gredo pohvale fantom, ki so znali ta negativen trenutek obrniti.

 

Ste zadovoljni s trenutno širino kadra ali lahko pričakujemo še kakšne prihode v januarju?

Vsekakor nam bi še kakšen igralec prišel prav glede na poškodbe, ki jih imamo, oz. smo jih imeli. Tukaj mislim predvsem na Andraža (Makuca). V kolikor bo priložnost se nam bo v januarju še kakšen fant pridružil, drugače pa bomo poskušali čim več mladincev vključevati v člansko ekipo.

 

Koliko se je poznala odsotnost Andraža Makuca v prvi polovici sezone? Kdaj lahko pričakujemo njegov povratek v tekmovalni pogon?

Seveda se njegova odsotnost pozna. Lani je bil eden izmed glavnih igralcev mladinske in članske ekipe. Sigurno bi z njim nekaj pridobili. Vendar so fantje v drugi polovici prvega dela sezone dobro zakrpali ta manjk. Težko rečemo kdaj se bo vrnil v tekmovalni proces. Začel je trenirati z ekipo. Ko bo dobil zeleno luč od doktorjev, bomo povečali treninge in morda ga bomo vključili v zaključku sezone.

 

Katere so ključne točke na katerih si želite delati v nadaljevanju sezone?

Menim, da imamo rezerve v polprotinapadu, oz. v prenosu žoge na drugo polovico. Vsekakor bi mogli z našo hitrostjo to bolje izkoriščati. Pa napad z igralcem več, ki dela ogromno ekipam velike težave. Je “taboo”, katerega bomo poskusili popraviti v tem pripravljalnem obdobju.

 

Prva tekma vas čaka 4. februarja, ko se boste v gosteh pomerili proti RK SVIŠ Ivančna gorica. S kakšno mentaliteto vstopate v tekmo?

Tekma s Svišem sigurno ne bo lahka. Vemo, da že tekma v Kopru, kjer smo v zadnjih sekundah izgubili točko, ni bila enostavna. Tekmo v Ivančni gorici moramo vzeti skrajno resno in brez podcenjevanja, oz. se zavedati naše kvalitete in da imamo nekaj za vrniti za izgubljeno točko v Kopru.

 

 

#ZMAGUJEMOSKUPAJ