INTERVJU: UROŠ RAPOTEC

Pred začetkom nove tekmovalne sezone smo se pogovorili z legendo RD Koper in obenem koordinatorjem mlajših selekcij – Urošem Rapotcem. 

 

V RD Koper opravljaš delo Koordinatorja mlajših selekcij. Kaj vse zajema tvoje delo?

Res je. V tem letu bom veliko časa posvetil vlogi koordinatorja mlajših selekcij. To delo sem opravljal že prej, ampak je bilo v sekundarnem planu. Mislim pa, da je kljub temu koordinacija dobro delovala – rezultati prihajajo. To se pozna pri delu v vseh kategorijah in na to moramo biti ponosni. Zelo sem vesel, da imamo tako dobro ekipo trenerjev, ki se vsakodnevno trudijo za svoje fante in v njih vlagajo svoj maksimum.

Skrbim za nadzor, da v društvu poteka vse kot mora. Da imajo vse selekcije – od mladincev pa do predselekcije, kjer dejansko fantje vstopajo v društvu, vse pogoje in vse potrebno za dober trening rokometa in za njihov napredek. Poleg tega skrbim tudi za interesne dejavnosti po šolah, s katerih lahko nato fantje preidejo v klubske selekcije.

 

Za našimi mlajšimi selekcijami je uspešna sezona v državnih tekmovanjih. Kako bi ocenil te uspehe in ali bi katerega od njih izpostavil?

Sigurno smo lahko s sezono zadovoljni. Morem priznati, da so rezultati trdega dela in vlaganja v naše mlade, ki so prihodnost rokometa v Kopru, vidni. Vsi rezultati, ki so jih naše mlajše selekcije dosegle so na zelo visokem nivoju. V ospredju je sigurno osvojitev mladinskega državnega prvenstva. Sam sem zelo ponosen na ta rezultat. Za slednjega jim tudi še enkrat čestitam. To je še eden dokaz, da zelo dobro delamo. Upam, da bo teh rezultatov vedno več in da bodo trenerji, ki vlagajo vsakodnevne napore v fante in ki jih dejansko spodbujajo, tako nadaljevali in tako v Koper prinesli še več takšnih naslovov.

 

Mladinska selekcija je letos osvojila prvo mesto v državnem prvenstvu. Ste v RD Koper pričakovali takšen uspeh? Kako pomemben je ta uspeh mladincev za celotno društvo?

To je res en velik uspeh. Po dolgem času imamo spet državnega prvaka v mlajših selekcijah. Za naše društvo je to velik dosežek. Moremo si zavedati, da smo po razpadu Cimosa začeli od samega začetka. Poskušali smo vse fante mlajših selekcij prepisati v novo nastalo društvo. Vedel sem, da se bo prej ali slej zgodilo to, da bodo naše mlajše selekcije osvojile državno prvenstvo. Ponosen sem na vse trenerje mlajših selekcij in seveda na trenerja mladincev, Uroša Čuka, ki je fante pripeljal do naslova državnega prvaka. To bo vsekakor spodbuda za naprej, da bomo dosegli še več takšnih rezultatov.

 

Nekaj fantov se je letos iz mladinske selekcije preselilo k članski ekipi. Ali je cilj mladinske selekcije priprava fantov na članski rokomet? Kako pomembno je mladinsko tekmovanje za pripravo na članske tekme?

Sigurno je mladinska selekcija priprava fantov na člansko ekipo. Vedeti je potrebno, da je ta preskok iz mlajših selekcij v člansko ekipo zelo velik. Prideš do trenutka, ko moraš pokazati kolikor si dober in da si zaslužiš igrati v članski ekipi. Fantje, ki že trenirajo pri članih, ne dobijo toliko minutaže in se za slednjo morajo boriti. Zato morajo priložnost za dokazovanje izkoristiti na mladinskih tekmah. To je našim fantom uspelo lansko sezono. Sedaj pa je potrebno to kvaliteto prikazati na članskih tekmah in siguren sem v to, da bomo v naši ekipi imeli vedno več domačih fantov.

 

Poleg mladincev so tudi mlajši fantje pokazali izjemno kakovost in dosegli uspehe na turnirjih. Kaj meniš o njihovem razvoju in pomembnosti le-tega za prihodnost RD Koper?

Res je. Poleg mladinske ekipe, ki je osvojila državni naslov, ne smemo pozabiti na to, da so se tudi vse ostale selekcije uvrstile med najboljših deset ekip v Sloveniji. Na kar smo zelo veseli in ponosni. Slednje spet nakazuje na dobro delo naših trenerjev in delo fantov, ki delajo, si želijo in vidijo, da imajo prihodnost v rokometu. Poleg tega se ta napredek pozna tudi na mednarodnih turnirjih.

 

Poleg v državnih prvenstvih so naši fantje dosegli uspehe na mednarodnih turnirjih – na turnirju v Pragi in na Eurofestu v Kopru. Kako pomembni so slednji turnirji za razvoj igralcev?

Vemo, da so fantje letnika 2007 v Pragi osvojili prvo mesto. Pozna se, da fantje napredujejo in niso dobri le znotraj Slovenije, vendar tudi, ko vstopijo v svet. Moramo poudariti, da so na Eurofestu v Kopru vse naše selekcije igrale v finalih, kjer smo osvojili kar šest zlatih in eno srebrno medaljo. Slednje pomeni, da je napredek očiten in da se lahko kosamo z raznimi ekipami po Evropi.

 

V torek, 16. avgusta, bodo mlajše selekcije ponovno začele s trenažnim procesom. Kakšni so cilji za novo sezono?

Res je, v torek 16. avgusta, vstopijo naše selekcije v novo sezono. Mladinci so že začeli v ponedeljek, 8. avgusta. Želim si najmanj, da ponovimo rezultate iz lanske sezone. Želim si, da fantje napredujejo, da prihajajo veseli na treninge, da spoštujejo to, da imajo vse pogoje in da vlagajo v rokomet. Prepričan sem, da bomo to dosegli; da bomo v prvi ekipi imeli čim več domačih fantov, ki bodo nosili pomembne vloge in delali velike razlike, ter tako v Koper prinesli še kakšen naslov.

 

Ste že sestavili trenersko piramido, ki bo vodila posamezne mlajše selekcije? Je prišlo do kakšnih sprememb?

Trenerski kader je 90 % že sestavljen. Trenerji večinoma ostajajo enaki. Prišlo je le do nekaj manjših sprememb; kot to, da se je Boris Čuk odločil zapustiti vlogo trenerja mlajše kadetske ekipe. Borisu se zahvaljujemo za vse kar je vložil v svoje delo v RD Koper in vso pomoč, ki nam jo je v tem letu namenil. Tako tudi Leon Benulič potrebuje malo oddiha. Zanj smo našli zamenjavo, vendar vseeno računamo na to, da bo Leon še pomagal v društvu in da bomo še naprej z njim uspešno sodelovali. Ostali trenerji ostajajo enaki – videl sem, da so v zadnjih letih dobili novega zagona z rezultati, ki smo jih dosegli. Pomembno je, da imajo željo in da se vidijo v prihodnosti dela z otroci.

 

#ZMAGUJEMOSKUPAJ