Peter Mičović: “Na prvem mestu je igralčev karakter!”

Ker nova rokometna sezona že vztrajno trka na vrata, smo pred samim začetkom le-te nekaj besed spregovorili tudi z našim novim trenerjem, Petrom Mičovićem. 48-letni Izolan oz. natančneje Hrpeljčan, ki sam zase pravi, da ima Izolo zelo rad, po duši je pravi Izolan, bo v letošnji sezoni vodil našo člansko ekipo. Fantje že pridno trenirajo, kako pa se na sam začetek pripravlja Mičo pa si preberite v spodnjem prispevku.

Do sedaj ste imeli izkušnje predvsem z mlajšimi selekcijami. Bo za vas voditi moško člansko ekipo nov izziv?

Sicer sem bil dve sezoni trener ženske članske ekipe RK Burja Škofije, ampak so bila dekleta tako mlada, da bi jih vseeno lahko šteli še kot mladinke. Delo v Kopru je lažje, saj imam izredno podporo uprave, v smislu same organizacije, logistike in vsega kar potrebujem. Omenim pa naj tudi ostale strokovne sodelavce, ki mi pomagajo, kot so Matej Kleva kot kondicijski trener, Jure Vran kot trener vratarjev, česar pa prej nisem imel. Pohvaliti pa moram tudi vse trenerje mlajših selekcij, ki so vzgojili te igralce, zaradi česar tudi samo delo poteka veliko lažje. Edina stvar, ki bo noviteta tudi zame bo mogoče ta medijski pritisk, ki se ustvarja z razpoznavnostjo samega kluba. Ampak se tega pritiska ne bojim, saj sem taka osebnost, ki na te pritiske odgovarja borbeno in zamozavestno.

Treningi potekajo že dober teden, ste si do sedaj uspeli ustvariti že kakšno mnenje o tej ekipi?

Že v samem začetku sem imel izredno dobre občutke. Nekatere igralce sem poznal že prej – z Žigo Smolnikom sva že sodelovala v kadetski reprezentanci, kjer je bil pravi “leader”, od njega tudi sedaj pričakujem veliko; v osnovni šoli Hrvatini-Ankaran, že od prvega razreda dalje, pa sem “vzgajal” tudi Aleksa Vlaha. Tudi druge igralce sem srečeval na samih medsebojnih tekmah mlajših selekcij med Izolo in Koprom ter šolskih prvenstvenih tekmah, zato imam včasih tudi občutek, da jih poznam že celo življenje. Vsekakor pa upam, da bomo dobro sodelovali.

Kako pa se boste lotili samega pristopa? V lanski sezoni je ekipo vodil Veselin Vujović, ki ima nek svoj sistem dela, na katerega so se fantje kasneje tudi navadili. Boste poskušal nadaljevati po tem sistemu ali boste pristopili kako drugače?

Najprej naj poudarim, da je bilo delo pred mano vsekakor izvrstno, kar se tudi vidi na sami ekipi. Kar pa se tiče Veselina Vujovića, on je bil že kot igralec, kasneje pa tudi kot trener moj velik vzornik. Sicer v samem delu ne vidim nobenih večjih razlik, mogoče le v temu, da bom sam izhajal iz tega, da bom gradil ekipo tako, da bo na prvem mestu sam karakter igralcev, nato pa te predispozicije, ki jih je Vujović izpostavljal – višina, ipd.

Greva potem kar na sam začetek sezone, ki bo kar pester – čaka nas najtežja evropska tekma v skupini, potem pa si sledijo tekme proti Celju, Mariboru, Ribnici in Velenju.

Sam vedno razmišljam optimistično. Tudi sama ekipa, ki že nekaj let ni spremenjena, je uigrana. Druge ekipe si mogoče lahko privoščijo močne okrepitve, mi  se tu nekako držimo, malo za šalo, Titovih besede: “Tujega nočemo, svojega ne damo.” Predvidevam pa, da bodo prve tekme težke, kar pa je za nas dobro, saj bomo imeli prednost pred drugimi v sami uigranosti ekipe, na kar pa tudi računam.

Prav tako v ligi EHF je kar težek začetek. Že prva tekma je proti desetkartnemu švicarskemu prvaku, Kadetten Schafhausen. Kaj pa lahko pričakujemo v ligi EHF?

Ja res je, na žrebu smo dobili najtežjega možnega nasprotnika, kar pa je zame vredu, saj se bomo s to tekmo lahko dokazali in tudi sami videli kaj sploh lahko naredimo v Evropi. Na vsako tekmo bomo odšli borbeno in kolektivno ter upali na čim boljši izzid.

 

Mičo, še enkrat, dobrodošel pri nas!