Prvi nasprotnik v EHF je Cocks – Finska

Z današnjim dnem se začenjajo za naše rokometaše tudi tekme v skupinskem delu EHF pokala. Kot verjetno že veste, smo bili izžrebani v grupo C, kjer poleg RD Koper nastopajo še 4x zmagovalec EHF pokala Frisch Auf Göppingen iz Nemčije, ekipa iz Hrvaške Nexe Našice in ekipa Cocks, ki prihaja iz dežele tisočih jezer, Finske.

V skupinskem delu bomo igrali z vsako ekipi tako na domačem igrišču, kot na gostovanju. Po odigranih vseh tekmah, se bosta dve ekipi iz vsake skupine uvrstili v četrtfinale in zmagovalci teh tekem, pa se uvrstijo na zaključni turnir ( FinalFour) , ki ga bo letos gostil Nemški Magdeburg, 19.5. – 20.5.2018.

Naš prvi nasprotnik bo ekipa Cocks iz Finske, ki je v zadnjem, odločilnem predkrogu za uvrstitev v skupinski del EHF pokala, premagala ekipo Riko Ribnica, tako da nas za začetek tekmovanja čaka težko gostovanje.

Ekipa Cocks, za boljše poznavalce rokometa, ni tako velika neznanka, kajti že v lanskem letu so se uvrstili v skupinski del EHF pokala, kjer pa v težki skupini z nemškim Melsungenom, španko Helvetio in portugalsko Benfico niso osvojili nobene točke, vendar bili predvsem na domačem igrišču zelo blizu kakšne točke. Bili so tudi prva finska ekipa, ki se je uspešno kvalificirala v skupinski del EHF pokala.

Omeniti velja tudi, da je Cocks v zadnjih dveh letih sodeloval na kvalifikacijskih turnirjih za uvrstitev v Ligo prvakov, kjer je lansko leto izgubil proti še eni slovenski ekipi Gorenju iz Velenja samo za 3 zadetke. Letos pa so v kvalifikacijah izgubili proti Tatranu iz Prešova in portugalskem Sportingu.

V finskem državnem prvenstvu so v zadnjih letih nepremagljivi. Osvojili so zadnjih 5 državnih naslovov, skupaj  imajo 9 naslovov državnega prvaka. Poleg tega so 8x pokalni zmagovalci Finske. V zadnjih letih igrajo tudi v baltski ligi, kjer uspešno branijo zaporedna osvojena naslova v zadnjih dveh letih.

 

Cocks so zelo mednarodna zasedba, sestavljena iz igralcev iz sosednje Rusije, Belorusije, Litve, Moldavije, Srbije in domačinov iz Finske. Kapetan ekipe je Teemu Tamminen, levo krilni igralec, kateri je tudi 4. strelec finske lige vseh časov. Poleg izkušenega kapetana je najbolj nevaren igralec na levem beku Nico Rönnberg, kateri dosega v povprečju skoraj 8 golov na tekmo. Oba sta tudi standardna člana reprezentance Finske in na večini tekem tudi najboljša strelca. Poleg njiju je na zadnjih tekmah reprezentace dobil priložnosti mladi šele 20 letni Theo Westerlund, desni zunanji igralec. Ob domačih reprezentantih, je potrebno omeniti dva igralca, ki prihajate iz Srbije, Davor Bašarić, krožni napadalec, ki je v letošnji sezoni prestopil iz Španske Bidasoe in Bojana Županjaca, levokrilnega igralca iz Kraljeva. Izpostaviti moramo še izkušenega 32 letnega vratarja Vitalli Shitska, skoraj dvometraša,  kateri je prišel iz Ruskega St.Petersburga in predstavlja zadnjo oviro pred domačim golom.

Povprečna starost ekipe je nekaj več kot 28 let, medtem ko je povprečna starost naših igralcev le 23,5 let.

Trener Cocks-ov Gintaras Savukynas prihaja iz sosednje Litve. Bivši igralec, tudi reprezentant Litve, je tekom svoje igralske kariere igral v Švici, na Norveškem, pa tudi na Islandiji. Kot trener je pravtako deloval po evropskih klubih, med drugimi je bil trener bogatega Meskov iz Bresta. Celih 5 let je bil tudi trener litvanske reprezentance, s katero pa ni imel velikih uspehov. Ob uvrstitvi v skupinski del EHF pokala pravi, da lansko leto so nabirali izkušnje, medtem ko v letošnji sezoni so pripravljeni za korak naprej in računajo, da bodo začeli zbirati točke in ob dobri igri in nekaj sreče, se lahko tudi uvrstijo v naslednji krog.

Tekma med Cocks in RD Koper bo danes po lokalnem času ob 17ih ( po našem 1 uro prej – 16ih). Žal Tv prenosa ne bo, če se bo pojavila možnost spremljati tekmo preko interneta, Vas bomo obvestili na naši facebook strani.