Zmagovito iz dežele tisočih jezer

Po odlični igri skozi celotno tekmo, se naši rokometaši vračajo iz mrzle Finske z dvema točkama. Izredno motivirana in borbena igra v obrambi 5:1, s Sokoličem na špici, je povsem onemogočala hitro igre finske ekipe. V začetku drugega polčasa smo si priigrali prednost 5 zadetkov in s pametno igro, tako v obrambi kot napadu, držali prednost do konca tekme. Kljub zelo okrnjeni zasedbi ( zaradi poškodb ali bolezni so manjkali Smolnik, Dolenc, Krečič, Poklar in Marič) so ostali igralci pokazali zvrhano mero znanja in odločnosti, kar nas lahko navdaja z optimizmom pred naslednjimi tekmami, ki si bodo sledile v ritmu sreda-sobota. Ob tem pa se dokazali tudi trenerju Veselinu Vujoviću, da lahko resno računa tudi na njih.

Koprčani, tokrat v modrih dresih, so začeli tekmo v postavi, Postogna na golu, Sokolič, Gržentič, Vlah, Zugan, Bratkovič in Moljk na črti. Po začetnem »tipanju« ekip, so naši rokometaši naredili nekaj tehničnih napak, kar so izkoristili domačini in povedli 4:2. Kljub zgrešeni 7-metrovki obolelega Bratkovića, smo uspeli po dobri obrambi izenačiti na 4:4. Sledila je prva izključitev na strani Koprčanov (Moljk) v 11 minuti in takoj zatem še nepravilna menjava Gučka v obrambi, tako je ekipa Cocks na krilih reprezentanta Rönnberga ( skupaj 11 golov) povedla s 7:4. Z 2 igralcema manj smo vseeno dosegli zadetek, vendar je spet sledila izključitev Severja. To ni zmedlo naših igralcev in z odlično obrambo so ustavljali domačine in se v 16.minuti po uspešni izvedeni 7-metrovke Sokoliča približali na 8:7. Po uspešni akciji Fincev in vodstvu 9:7 je vzel minuto odmora trener Vujović.

Z dvema projektiloma iz 11 metrov se je prebudil Gržentič in napovedal »svoj večer« ter izenačil na 9:9. Koprčani so nadaljevali z dobro igro v obrambi, vratar Postogna je obranil 4 strel, Moljk pa je v hitrem pol protinapadu povedel Koprčane v vodstvo 9:10. Trener Cocksov Gintaras Savukynas je takoj  zahteval minuto odmora ( 2o minuta). Borbeni Koprčani so po minuti odmora takoj uspeli priboriti žogo v obrambi in Vlah, ki je danes izjemno razigraval soigralce, je v napadu povedel Koprčane na 2 razlike.

Sledila je ponovna izključitev na strani Koprčanov ( Sever v 23. minuti), vendar Zugan je z zvitim strelom povečal vodstvo na 10:13. Naslednje minute so pripadale domačinom, zgrešili smo še drugo sedemmetrovko, naredili dve tehnični napaki in hitro je prišlo do izenačenja na 13. Na sceno je ponovno stopil Gržentič in z dvema projektiloma in podajo na Severja, ki je zadel mimo glave domačega vratarja, tako da smo na polčas odšli s prednostjo 14:16.

Drugi polčas so Koprčani presenetili ekipo Cocks in začeli s 7 igralci v polju ( brez vratarja),  ter takoj pridobili 7-metrovko preko Zugana  in jo uspešno realizirali ( Planinc) za vodstvo 14:17. Izjemna obramba v začetku drugega polčasa, je prisilila Cockse v neizdelane strele na gol, ob tem je vratar Postogna obranil 2 nevarna poskusa in razlika je hitro narasla na visokih 5 zadetkov. Preveliko veselje na klopi Koprčanov je prekinil delegat iz Danske in dosodil 2 minuti “za klop”, katera naj bi prestopila avt črto v izjemno majhni dvorani, vendar nič nas ni zmedlo in Sokolič je še povišal prednost na 15:21 v 39.minuti. Sledila sta dva hitra zadetka Cocksov in trener Vujovič je reagiral in vzel prvi timeout v drugem polčasu. Manjšo krizo pri Koprčanih je prekinil Zugan, ki je dosegel pomemben zadetek pri dvignjeni roki za pasivno igro. Domačini se seveda niso predali in še uspeli znižati na 19:22 v 42.minuti.

Vendar sledil je silovit odgovor naših rokometašev, najprej z »bombo« skoraj izpod stropa dvorane “El Niño” in takoj v naslednjem napadu še Planinc z bočnim strelom za 19:24. Prva izključitev v drugem polčasu Vlaha in uspešno realizirana 7 metrovka Fincev je bil še zadnji poskus Cocksov za priključitev. Sledile so sanjske  minute Zugana, ki je odigral daleč najboljšo tekmo v letošnji sezoni in s 4 zaporednimi zadetki in priborjeno 7 metrovko povedel Koprčane na varnih 6 golov razlike v 52 minuti.

Trener domačinov je poskušal še z zadnjim timeout-om spreobrniti potek tekme, vendar danes so bili naši dovolj zbrani in obdržali prednost do konca tekme. V sami končnici tekme, je po hudi poškodbi kolena, priložnost dobil tudi kapetan ekipe Uroš Rapotec ter mladi in obetavni Domen Stopar, kateri je v prvem napadu po vstopu v igro z »rolingom« prelisičil obrambo in dosegel lep zadetek.

Sam zaključek tekme tako ni prinesel spremembe v rezultatskem smislu, tako da so se na koncu igralci Kopra veselili prve zmage v skupinskem delu pokala EHF, skupaj s približno 20 navijači, kateri so pripotovali daleč na sever da bi podprli rokometaše in z glasnim navijanjem skozi celotno tekmo preglasili celotno dvorano, katera sprejme največ 500 gledalcev.

Močno okrnjena postava Koprčanov je danes pokazala res zrelo igro skozi celotno tekmo, imela kot rečemo » tekmo v svojih rokah«, kot prava izkušena ekipa in samo upamo da bo to prenesla tudi na naslednje tekme.

Strelci za Koprčane: Zugan 8, Gržentič 7, Sokolič in Planinc 4, Vlah in Moljk 3, Guček,  Sever in Stopar po 1 zadetek. Postogna je imel 10 obramb in Vončina 1.

Pri domačih je izstopal Rönnberga z 11 zadetki in Bachko s 5.

V naslednjem tednu nas čakata dve tekmi na domačem igrišču, prva v sredo ob 19:00 proti Dobovi za točke državnega prvenstva in v soboto že naslednja tekma EHF pokala proti Nemskem Göppingenu, s Primožem Proštom na golu, kateri so danes premagali na domačem igrišču Nexe iz Našič s 30:27.