Intervju: Uroš Rapotec

Na vprašanja o trenutni situaciji je odgovarjal trener prve ekipe ter koordinator mlajših selekcij Uroš Rapotec.

 

Kako doživljaš trenutno situacijo glede koronavirusa?

Celotno situacijo doživljam, predvsem zaradi splošne negotovosti, kar malo mučno, saj nihče ne ve kaj se lahko pričakuje, kaj se bo zgodilo v bodoče, vse je trenutno v nekakšnem mirovanju. 

Poskušam se koncentrirati predvsem na prihodnjo sezono, se dobro pripraviti na obdobje ko bomo lahko spet kolikor toliko normalno začeli živet ter se ukvarjat z rokometom.

 

Kako preživljaš svoj čas v karanteni?

Na začetku je bilo še kar zanimivo, veliko je bilo novega, kar naenkrat smo z družino preživljali celotne dneve skupaj doma. Kot vsi starši sva seveda morala z ženo postati tudi “učitelja”, tako da veliko časa je namenjeno družinskemu življenju. 

Preostanek časa pa seveda zasede rokomet, predvsem pa s sodelavci načrtujemo in pripravljamo stvari za naprej, tako za člansko ekipo kot za mlajše selekcije.

 

Kako so igralci članske ekipe? Imajo trenutno kakšne obveznosti? 

Naši igralci so trenutno doma na čakanju, tako kot velika večina ostalih športnikov v Sloveniji ter svetu. Do sedaj organizirani treningi seveda niso bili dovoljeni, so pa sami trenirali po individualnih programih, predvsem za ohranjanje nekega osnovnega nivoja pripravljenosti. Vsekakor je to obdobje prišlo prav tudi za sanacijo kakšnih manjših poškodb oz. drugih težav, ki so se nabrale skozi sezono. Mislim pa, da vsi skupaj komaj čakamo, da se spet odprejo dvorane in fitnesi ter začnemo normalno funkcionirat.

 

Kako vidiš pravkar končano sezono? Kaj je pokazala analiza?

Glede na to, da smo ekipo pred sezono kar konkretno spremenili – nekateri stari nosilci so odšli, prišli pa so mladi igralci iz Slovenije ter naše mladinske šole – moram priznat, da smo imeli, sicer pričakovano, veliko nihanj v igri. Imeli smo tekme, kjer smo odigrali zelo dobro, imeli smo pa tudi tekme, kjer je bila igra zelo zelo slaba. Ampak mislim, da je to čisto normalen proces, vsak igralec in vsaka ekipa rabi čas, da dozori ter napreduje. Prepričan sem, da je ekipa naredila korake v pravi smeri, da so fantje pridno trenirali, se naučili veliko novega ter v vseh pogledih napredovali, in to je zelo pomembno. 

S končnim rezultatom kot trener ne morem biti zadovoljen, vedno si moraš želeti biti višje, tako da tukaj je veliko prostora za napredek, ki ga v prihodnji sezoni s treningom in trdim delom moramo narediti. 

 

Kakšni so plani, cilji in želje za naslednjo sezono?

Največja želja je, da se celotna situacija s koronavirusom čimprej in uspešno zaključi. Druga želja je ekipo, ki bo sigurno tudi malo spremenjena, čim boljše pripravit na novo sezono, fante povezat med sabo, nato si postavit realen tekmovalni cilj ter ga seveda doseč.

 

V društvu opravljaš tudi delo koordinatorja mlajših selekcij. Kako ocenjuješ delo in napredek v mlajših kategorijah? Kakšni so tukaj načrti za prihodnost?

Poudarit moram, da imamo za delo v mlajših kategorijah enkratne pogoje. Napredek je zagotovo viden, od šolskega mini rokometa pa vse do mladincev se zadeve vsako leto izboljšujejo, vedno več imamo perspektivnih fantov, ki počasi napredujejo proti prvi ekipi, kar pomeni, da v piramidi mlajših selekcij delamo kvalitetno, in to je zelo vzpodbudno.

Želeli bi si, da bi se v prihodnje kakšna selekcija uvrstila na zaključni turnir najboljših, z nadaljnjim dobrim delom naših trenerjev in prizadevanjem igralcev pa sem prepričan, da se bo kmalu tudi to zgodilo. To bi bil še dodaten dokaz, da sodimo v slovenski vrh pri delu z mlajšimi selekcijami. Dolgoročni plan pa seveda ostaja treniranje in vzgoja mladih igralcev, ki bodo nekega dne igrali za prvo ekipo Kopra.

 

V RD Koper si že od samega začetka, najprej kot igralec ter sedaj kot trener, zato spremljaš njegovo delovanje iz več različnih perspektiv. Kako vidiš razvoj društva skozi vsa leta? Kakšni so pogoji za delovanje? Kje vidiš klub v prihodnjih letih?

Od prvega dne, ko je klub začel funkcionirat, so se naredili zelo veliki koraki, tako na športnem kot na organizacijskem področju. Razvoj kluba gre v pravo smer, vemo, da smo začeli čisto iz ničle. Štartali smo z mladimi, neizkušenimi fanti, ki so v tem času dozoreli. Nekateri so prerasli klub ter se preizkusili v novih izzivih na višjem nivoju. Zaenkrat je to naša realnost in moramo biti s tem zadovoljni, saj je to potrditev našega dobrega dela. Kot sem že prej omenil se dobro dela z mladimi, kar je dolgoročno edina pravilna usmeritev. Ogrodje prve ekipe morajo sestavljati domači igralci, ki se jim po potrebi doda kvalitetne igralce z dodano vrednostjo, od drugod. Seveda veliko vlogo, tako na športnem kot tudi na organizacijskem področju, igrajo finance. Tukaj moram izpostavit upravo društva, ki dela dobro in vodi klub v pravi smeri. 

Kam nas bo vse skupaj pripeljalo bo pokazal čas. Želim si, da ostanemo stabilen prvoligaški klub ter da lahko tudi razmišljamo o borbi za najvišja mesta na lestvici.

 

Kaj bi sporočil našim zvestim navijačem?

Upam, da tudi vi že pogrešate rokomet. Upam, da se ta situacija čimprej uspešno zaključi, da se ponovno vidimo v dvorani, da pridete spodbujat našo ekipo, naše fante in celoten klub.